Experience Island

Locatie
Tilburg
Omvang
1700 m²
Periode
2022
Discipline
Architectuur
Programma
Multifunctionele ruimte | Kantoor
Status
Competitie
Opdrachtgever
-
Partners
-
“Duurzaam paviljoen ontworpen vanuit de glooiing van het omringende water en landschap.”

Aan een groot meer, in de buurt van Tilburg, ligt Experience Island. Dit bijna 50 hectare tellende terrein bevat dichte bossen, water en mooie stranden. Het terrein wordt gebruikt voor verschillende activiteiten zoals feesten, teambuildingsuitjes, bedrijfsevenementen en dergelijke. Om deze evenementen te huisvesten is BALK architects gevraagd een ontwerp te maken voor een paviljoen aan het water.

Concept

Het uitgangspunt van het ontwerp is de glooiing van de golven en het bosrijke landschap. De dakvormen bewegen mee met de omgeving en zorgen voor een integratie tussen natuur en architectuur. Met de dak overstekken, de volledig glazen gevel en de vlonder die aansluiting biedt met het water, ontstaat er een dunne grens tussen binnen en buiten.

“Multifunctionele indeling voor elke evenement.”

Multifunctioneel

Het paviljoen moet gelegenheid bieden voor veel verschillende type evenementen, variërend van bijeenkomsten tot het presenteren van auto’s. Het is zodoende onderverdeeld in split level verdiepingen, waarbij er niet alleen zichtlijnen naar buiten worden gecreëerd maar ook naar binnen. In de gesloten volumes is het “vaste” programma gesitueerd, bestaande uit keuken, natte ruimten, opslag ect. Alle overige ruimten zijn hierdoor vrij indeelbaar. Ook buiten is er rekening gehouden met verschillende evenementen. Zo zijn de hoeken van het gebouw zijn ingekort, om pleinen te creëren die ruimte bieden op de steiger voor bijvoorbeeld het tentoonstellen van auto’s.

Duurzaamheid

Dit multifunctionele gebouw bestaat uit een volledig houten hoofd-draagconstructie die zowel binnen als buiten goed zichtbaar is. Het paviljoen zal volledig zelf voorziend zijn door de opwekking van energie op het dak.