Villa Loosdrecht

Locatie
Nieuw Loosdrechtsedijk 308
Omvang
350 m²
Periode
2020/2021
Discipline
Architectuur
Programma
Woningbouw
Status
In uitvoering
Opdrachtgever
Particulier
Partners
Bas Schuit
“Volledig houten villa, duurzaamheid in techniek en detail.”

Locatie

Op deze unieke locatie aan de Loosdrechtse plassen, is een villa ontworpen die als hoofddraagconstructie zal worden uitgevoerd in massief houten elementen (CLT). Het perceel is gesitueerd op een schiereiland, met aan drie zijdes een verbinding met het water.

“De villa is ontworpen vanuit een gelaagdheid van verschillende functies, allen op identieke wijze aansluitend op de omgeving en het uitzicht.”

Concept

Het ontwerp van de villa is onderverdeeld in verschillende in lagen, die allen op een andere manier verbonden zijn met de omgeving. In de plint bevindt zich het woongedeelte, deze is onderverdeeld in drie ruimten die allen in open verbinding met elkaar zijn. Door zorgvuldig gepositioneerde open puien wordt de oriëntatie naar buiten begeleid, ook de zichtlijnen tussen de drie ruimten binnen in de woning blijft gewaarborgd. Op de verdieping wordt aansluiting gevonden met de omgeving door elke hoek van buitenruimte te voorzien. Hierdoor hebben alle slaapkamers niet alleen een buitenruimte, maar ook uitzicht over twee verschillende kanten. Op de 2e verdiepging zijn er twee dakterrassen gerealiseerd, zowel aan de noord als zuid kant. De kern in het midden van de villa verbindt alle ruimten met twee grote dakramen die licht naar binnen brengen op elke verdieping.

CLT

De hoofddraagconstructie zal worden uitgevoerd in massief houten elementen (CLT). Door de bijzondere locatie waarbij het perceel sterk verbonden is met water, en er enkel smalle toegangswegen zijn, is gekozen om het casco onder te verdelen in geprefabriceerde CLT-panelen/-elementen. Deze elementen worden binnen een tijdsbestek van twee weken wind en water dicht gemaakt.

Begane grond
Eerste verdieping
Tweede verdieping