Tropical Office

Locatie
Watertorenplein 8, 1051 PA Amsterdam
Omvang
3000 m²
Periode
2021/2022
Discipline
Interieur | Renovatie
Programma
Kantoor
Status
Deels gerealiseerd | Deels in uitvoering
Opdrachtgever
WeMake
Partners
-
“Het charmante historisch karakter versterken met de toevoeging van intensieve beplanting en natuurlijke materialen.”

Rijksmonument

Op het oorspronkelijke waterleidingterrein, door de gemeente gebouwd in 1851, staat een van de weinig overgebleven gebouwen. Dit historische pand ondergaat een transformatie waarbij het huidige kantoor volledig wordt sloopt, ten behoeve van een nieuwe ontwerpt. Uitgangspunt is het samenbrengen van de historische industriële atmosfeer met veel groen en natuurlijke materialen. Het voormalig pompgebouw op het waterleidingterrein ondergaat een grootscheepse verbouwing. BALK architects heeft voor het Rijksmonument, gebouwd in 1851, een nieuw interieur ontworpen; het gebouw krijgt een singel tenant werkfunctie met compleet nieuwe indeling, nieuwe routing, glazen vloerdelen en groene inrichting.

Historical Meets Tropical

Door de vroegere functie van het gebouw, het zuiveren van drinkwater, zijn er veel monumentale elementen aanwezig. Zo zien we hoge raampartijen, de robuuste wandenstructuur, ornamenten en op de verdieping zijn vakwerken aanwezig. Alles wordt gerestaureerd naar oorspronkelijke staat. Tegenover dit charmante karakter staat het nieuwe interieur; een tegenstrijdig verzachtende uitstraling met gebruik van natuurlijke materialen, bruin tinten en tropische groen accenten.

“Inspirerende werkomgeving met luxe woonkamer gevoel.”

Routing via het atrium

De ontsluiting van de verdiepingsvloeren is aangepast door in het atrium een grote trap te realiseren die verbonden is aan alle verdiepingen. Vanuit de kantine, grenzend aan de entree, is deze trap bereikbaar. Door het plaatsen van een boom in het midden van de trap, met een grote groene plantenwand, komt het tropische karakter volledig tot leven.

Doorkijken

Binnen de monumentale structuur van het gebouw hebben wij openingen gerealiseerd, zodat een heldere en toegankelijke kantineruimte is ontstaan met doorkijk over de gehele begane grond.

Huiskamer gevoel

Onderdeel van de opgave was de authenticiteit van de opdrachtgever te weerspiegelen in het ontwerp. Het is een groot professioneel bedrijf, maar in de kern nog steeds jong en flexibel. Duurzaamheid, sportiviteit en gezondheid zijn belangrijke uitgangspunten.