Villa Plus

Locatie
Nieuw Loosdrechtsedijk 308
Omvang
350 m²
Periode
2020/2021
Discipline
Architectuur
Programma
Type programma
Status
In uitvoering
Opdrachtgever
Particulier
Partners
Woody World B.V.
3Draft Ingenieurs
“Volledig houten villa, duurzaamheid in techniek en detail.”

Locatie

De locatie voor de villa is de Nieuwe Loosdrechtsedijk, een prachtig schiereiland aan de Loosdrechts plassen. Het perceel is het een- na laatste perceel aan de weg en is omringt door water aan alle zijden.

“De villa is ontworpen vanuit een gelaagdheid van verschillende functies, allen op identieke wijze aansluitend op de omgeving en het uitzicht.”

Concept

In de plint bevindt zich het woongedeelte, hierbij zijn de leefruimten gekoppeld aan de belangrijkste zichtlijnen van de locatie. Op alle hoeken zijn buitenruimten gesitueerd, met uitzicht over de Loosdrechtse plassen. De slaapverdieping heeft de vorm van een plus om alle slaapvertrekken zo veel mogelijk gevel te geven. De kern verbind alle ruimten met 2 grote dakramen die licht naar binnen brengen.

Begane grond
Eerste verdieping
Tweede verdieping

CLT

In tegenstelling tot de traditionele beton bouw, wordt Villa Loosdrecht uitgevoerd in een draagconstructie van massief hout (CLT). Daarbij is de casco opzet onderverdeeld in geprefabriceerde CLT-panelen/-elementen, die op locatie in elkaar kunnen worden gezet.

Duurzaamheid

Naast de duurzame draagconstructie maakt de woning ook gebruik van natuurlijke materialen en het optimaal gebruiken van daglicht. De gevel is bekleed met thermisch onbehandeld Fraké hout, waar tevens ook de kozijnen uit bestaan.

Door toepassing van een warmtepomp, hergebruik grondwater, zonnepanelen en een goede oriëntatie hebben we een BENG-proof woonhuis gerealiseerd.

De in hout gematerialiseerde woning is door de CO2 opslag in dit materiaal CO2-positief. Het compenseert de uitstoot van de andere toegepaste materialen en de uitstoot voor de inzet van groot materieel en transport.